Benodigdheden voor 5 porties:
2 Hokkaido pompoenen
2 middelgrootte uien
1 stukje verse gember (ca. 2 cm)
1 klein knoflookteentje
peper
zout
currypoeder
groente- of runderbouillon ( ca . 1 liter)
Bereidingswijze
De pompoenen halveren, de pitten verwijderen en met de schil in ca. 2 cm grootte blokjes snijden. (de schil van de Hokkaido is zacht en kan gegeten worden). De uien in kleine blokjes snijden. de knoflook en gember klein hakken. Nu de uien, knoflook en gember in olie kort aanfruiten. De pompoenstukjes toevoegen. Kruiden met peper en zout en met bouillon opvullen. Zachtjes koken laten (ca. 20 min.) tot de pompoen gaar is. Op smaak brengen met zout en peper en naar smaak met currypoeder. Nu de soep pureren. Eventueel nog wat bouillon toevoegen.
Pompoen en gezondheid
Een van de belangrijkste stoffen voor het lichaam is in ruime hoeveelheid vertegenwoordigd in de pompoen, namelijk ijzer. Daarnaast bevatten pompoenen verschillende vitamines zoals vitamine B2 en vitamine C. Bovendien bevat pompoen caroteen wat duidelijk te zien is aan het oranje uiterlijk van de pompoen, en veel vezels. Pompoenen bevatten verder een kleine hoeveelheid eiwit en vet. Voor een groot gedeelte bestaat de pompoen uit water. Het is een gemiste kans om de pompoen die vol zit met vitaminen en mineralen en bovendien bijzonder voedzaam en licht verteerbaar is alleen maar te gebruiken als sier of lampion.
Vooral de aanwezigheid van het ijzer en de vitamine B2 maken de pompoen uitstekend geschikt en gezond voor vegetarirs. Maar met zijn slechts 26 calorien per 100 gram ook geschikt voor mensen die op dieet zijn. Pompoenen zijn licht verteerbaar en multi functioneel in de keuken. Men kan pompoenen als smaakmaker gebruiken maar ook kan men bijvoorbeeld soep of taarten maken van pompoen, pompoenmoes of een pompoen energiedrankje. De pompoen kan eenvoudig leeggeschept en verwerkt worden.