Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ken je het spreekwoord ”s ochtends eten als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een bedelaar’? Dit spreekwoord zegt genoeg; ’s ochtends tijdens het ontbijt mag er uitgebreid en veel (maar wel gezond en voedzaam) gegeten worden. Je hebt nog een hele dag voor je, dus je kan deze energie en bouwstoffen wel gebruiken. De calorien die je binnenkrijgt tijdens het ontbijt worden in de uren daarop nuttig verbruikt door het lichaam (mits gezond). Wij Nederlanders zijn s ochtends al snel geneigd om naar een bammetje met kaas te graaien. Helaas niet heel erg voedzaam en verzadigend. Het kan ook anders en vooral gezonder! Hieronder 3 gezonde en lekkere ontbijt alternatieven.
1) Banaan-ei pannenkoekjes
Ingredinten:
– 2 eieren
– 1 banaan
– Optioneel: 15 blauwe bessen
– Optioneel: geraspte kokos
– 2 theelepels kokosvet
Bereidingswijze:
1. Maak het beslag door twee eieren te mixen met een banaan (in stukjes gesneden) en eventueel de blauwe bessen. Het beste kun je een blender of staafmixer gebruiken, prakken kan ook.
2. Zet vervolgens een pan op het vuur en doe 2 theelepels kokosvet in de pan.
3. Wanneer het kokosvet grotendeels gesmolten is, voeg dan een beetje beslag toe. Laat beide kanten van de pannenkoek goudbruin bakken.
4. Met deze hoeveelheid aan ingredinten kunnen ongeveer drie pannenkoeken worden gebakken.
5. Als de pannenkoeken klaar zijn kun je ze bestrooien met kokosschaafsel.
2) Quinoapap met aardbeien
Ingredinten:
– 100 g quinoa
– mespunt zout
– halve theelepel kaneelpoeder
– 1 liter amandelmelk of sojamelk
– 100 gram aardbeien (in stukjes)
– 2 eetlepels amandelen (grof gehakt)
Bereidingswijze:
Breng de quinoa, het zout en het kaneelpoeder in de sojamelk/amandelmelk aan de kook en laat de quinoapap ca. 10 minuten koken. Haal de pan van het vuur en voeg de stukjes aardbeien en de gehakte amandelen toe.
3) Suikervrije wafels
Dit is een recept dat erg in de smaak zal vallen bij de kids.
Ingredinten:
– 40 gram amandelmeel
– 50 gram volkoren speltmeel
– 1 eetlepel kokosolie (vloeibaar)
– 1 rijpe banaan
– theelepel rauwe cacao
– Wafelijzer
– Kokosolie om het wafelijzer in te vetten
– Garnering: aardbeien en/of geschaafde amandelen
Bereidingswijze:
1. Zet het wafelijzer aan zodat het kan voor verwarmen.
2. Prak de banaan fijn met een vork in een kom. Voeg de 2 soorten meel en de cacao toe. Meng het goed door elkaar heen.
3. Voeg de kokosolie toe. Zorg dat deze gesmolten is. Meng het tot een egale deegmassa. Het handigst gaat dit met een vork. Wil je de wafels zoeter hebben? En eet jij niet suikervrij. Voeg er dan een eetlepel (koudgeslingerde) honing aan toe.
4. Vet het wafelijzer in met kokosolie. Verdeel het deeg goed over de beide vierkanten. Bak de wafels voor ongeveer 3 minuten.
5. Garneer met aardbeien en/of geschaafde amandelen.
6. Met deze hoeveelheid aan ingredinten kunnen twee wafels worden gebakken.
Eet smakelijk! Wij wensen je een gezonde en fijne week toe!